top of page
Caută

Tips&tricks: cum ne hidratam bine în zile de caniculă?



Cum ne hidratăm în zile de caniculă? Există oare vreo soluție în așa fel încât organismul nostru să beneficieze de cantitatea de apă necesară, să își regleze temperatura corpului, să își lubrifieze articulațiile, să reușească să elimine toate toxinele din organism și să contribuie la o mai bună digestie?

Apa înseamnă menținerea sănătoasă a organelor vitale, iar în timpul verii, în zile de caniculă, riscul de a te deshidrata este foarte mare. Primele simptome ale deshidratării sunt observate ușor. Pornind de la o stare de sete continuă și până la o stare de oboseală și dureri musculare, toate acestea arată că organismul nu a primit suficient de multă apă în ziua respectivă, în așa fel încât totul să funcționeze în parametri optimi. Chiar dacă nu luăm întotdeauna în seamă cantitatea de apă din organism, deshidratarea poate influența destul de mult creierul și activitatea cerebrală. Ceea ce este bine de știut este că aproximativ 73% din creierul nostru este format din apă. Cu alte cuvinte, am putea asemăna creierul cu un burete în care apa are un rol hotărâtor. O stare de deshidratare ar putea determina o scădere a țesuturilor creierului sau mai exact starea de„uscare”. Toate acestea pot fi cât se poate de periculoase, influențând memoria, capacitatea de concentrare și atenția. Tot un simptom al deshidratării este și starea de uscăciune a gurii, starea de amețeală, dar și pierderea apetitului. Cu cât culoarea urinei este mai închisă, cu atât nevoia de hidratare a organismului este mai mare. Toate aceste simptome înseamnă lucruri de care să ținem cont în așa fel încât să ne menținem sănătoși.

Care este consumul optim de apă pentru organism?

Potrivit medicilor, avem nevoie de minim 2 l de apă pe zi în așa fel încât să ne menținem corect hidratați. Cu toate acestea, consumul de apă diferă de la persoană la persoană și asta în funcție de greutatea acesteia. Dacă, de exemplu, avem o greutate de 80 de kg, consumul minim de apă va fi de 2,4 l. Calcul se face destul de simplu - este nevoie de 0,3 l de apă/kg/corp/zi în așa fel încât să fim siguri că a fost hidratat corect. În timpul unor activități fizice intense, dar și în vreme de caniculă ar fi bine să suplimentăm cantitatea de apă consumată cu minim 500 ml de apă pe zi.

Ce facem atunci când nu putem consuma apă?

Vi s-a întâmplat vreodată ca atunci când ajungeți la nutriționist să vi se comunice că aveți nevoie de minim 2,4 sau chiar 3 l de apă pe zi și să îi spuneți că nu puteți consuma atâta apă? Cu siguranță, da! Ce facem atunci când simțim că nu putem bea cantitatea de apă recomandată de medic sau de nutriționist? Ne vom îndrepta cu siguranță spre acele fructe și legume cu un conținut mare de apă, dar și spre ceaiuri, sucuri naturale și limonade.

Cu ajutorul Thermomix reușești să prepari rapid, doar printr-o simplă apăsare de buton cea mai delicioasă limonadă, ușor de combinat cu mentă, dar și cuburi reci de gheață. Ai nevoie de o lămâie sau două și de o cantitate de apă, dar și de câteva frunze de mentă. O poți îndulci cu miere, o linguriță de zahăr sau, de ce nu, o poți bea simplă.

Tot la capitolul hidratare în timpul verii sunt și sucurile de fructe, preparate cu multă ușurință cu ajutorul Thermomix. Ceea ce trebuie să faci este să alegi acele fructe cu un conținut mare de apă, dar mai ales multe vitamine și minerale, ajutându-ți organismul pe de o parte prin asigurarea unei bune hidratări, iar pe de altă parte prin completarea nevoilor nutriționale ale acestuia. Sucurile de fructe, ceaiurile, se prepară rapid cu ajutorul Thermomix, nefiind nevoie de foarte multe ingrediente, ci doar de o cantitate considerabilă de fructe.

Pot fi servite și copiilor, dar deopotrivă și adulților, fiind sănătoase și recomandate pentru întreaga familie.

Un alt lucru pe care trebuie să-l reții atunci când simți că nu poți consuma suficient de multă apă este să adaugi în dieta ta zilnică alimente bogate în apă. Îți putem recomanda castraveții, ce conțin 97% apă, țelina ce are în compoziție 96% apă, roșiile și ridichile, ardeii grași, spanacul, căpșunile, grepfruit și pepene.


Sănătate intestinală

Hidratarea corespunzătoare, indiferent de sezon, înseamnă și o bună sănătate intestinală. Cu alte cuvinte, prin hidratare organismul reușește să țină deoparte microbii dăunători care ar putea să provoace numeroase probleme intestinale ce ar conduce în cele din urmă către deshidratare.


Starea de deshidratare accentuată și de un stil de viață nesănătos

Starea de deshidratare nu este accentuată întotdeauna doar de un consum redus de apă, ci pur și simplu un stil de viață nesănătos ar putea determina și îngreuna și mai mult starea de bine a organismului. Cu alte cuvinte, dacă vom dormi mai puțin, dacă vom consuma multă cafea sau ceai negru, dacă consumăm mult zahăr sau produse dulci, dacă alcoolul este un viciu continuu - toate acestea ar putea deveni din ce în ce mai dăunătoare.

Cum să te hidratezi eficient?

Consumul de apă trebuie să se facă constant! Ca atare, ar fi bine ca întotdeauna să ai aproape de tine o sticlă de apă și în acest fel să măsori sau să cunoști cât mai exact care este cantitatea de apă consumată în fiecare zi. Ori de câte ori, în timpul sezonului cald simțiți o stare de amețeală și că nu vă mai puteți concentra, consumați un pahar de apă.

Dimineața devreme ar fi bine să vă începe ziua cu un pahar de apă proaspătă, reușind astfel să vă puneți în mișcare toate celulele corpului. Înainte de culcare consumați o cană de ceai din plante și asta pentru că vă va ajuta să dormiți mai bine și în același timp să vă mențineți hidratați.

În timpul verii nu trebuie să lipsească limonada și asta pentru că poate fi băută cu multă ușurință, dar mai ales pentru că veți reuși să oferiți organismului și o porție consistentă de vitamine și minerale. Am putea spune despre limonada preparată cu ajutorul Thermomix că este acel fresh zilnic de fructe de care are nevoie organismul pentru a se simți mai bine.

Vrei să participi la o demonstrație culinară gratuită oferită de Thermomix? Te invităm aici: https://www.bestchefthermomix.ro/

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page