top of page
YT_Header_V2.jpg
Bundt  site.jpg

Tort Bundt

Pentru acele ocazii cu adevărat speciale, vă recomandăm să incercăți acest minunat tort.

Nu trebuie să vă faceți griji, deoarece Thermomix va face toată munca, care ar putea părea grea sau complicată.

 

Ingrediente:

Blatul de tort :

unt, pentru a unge tava/tăvile pentru blat

200 g afine uscate

2 portocale, coaja (sau ulei esențial de calitate)

100g zahăr

100g de zahăr brun

1 lingură de ghimbir măcinat (sau ulei esențial de calitate)

200g făină

2 lingurițe praf de copt

½ lingură de bicarbonat de sodiu

sare

100ml ulei de struguri

50ml miere

70ml sirop de flori de soc, sau sirop din dulceață (noi am folosit de cașuni)

3 ouă

1 lingură de extract de vanilie/esența de vanilie, după gust

100ml suc de portocale

 

Glazură de ciocolată albă :

Ciocolată albă 100g, bucăți

30ml frișcă lichidă

2 - 3 crenguțe de rozmarin, pentru a orna

12 afine proaspete, pentru a orna

3 linguri de zahăr, pentru a orna

 

Preparare:

Blatul de tort (dacă vi se pare mai lichid-trebuie să fie ca și consistență, mai dens decât smântâna sau aluatul de clătite, mai puteți completa cu faină, pentru a nu ieși prea aerat)

Ungeți forma de tort cu unt și asigurați-vă că toate marginile sunt bine acoperite.

Eu am împărțit în două, aluatul, sau, puteți folosi o tava mare pentru chec/tort, cu gol in mijloc.

- o jumătate, am turnat-o într-o tava de 18cm, rotundă-cu inel, iar după coacere am tăiat coca în două, obținând două blaturi de tort , mai mici

- cealaltă jumătate a aluatului, am turnat-o într-o formă de tort rotundă( de 16 cm) cu gaură în mijloc.

Preîncălziți cuptorul la 160 grade, fără ventilație.

Intr-un vas poziționat pe capacul bolului de mixare, cântăriți afinele și acoperiți cu apă clocotită. Puneți deoparte și lăsați la macerat.

Puneți coaja de portocală (eu am folosit ulei esențial de citrice) și zahărul în bolul de mixare și macinați 1 min / viteza 10. Curățați părțile laterale și baza bolului, cu spatula.

Se adaugă zahărul brun, ghimbirul , făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea și se amestecă 15 sec / viteză 6.

Adăugați uleiul, mierea, siropul de capșuni, ouăle, vanilia și sucul de portocale.

Scurgeți foarte bine, afinele.

Adăugați afinele scurse și nucile și amestecați 15 sec / viteza 3,5.

Transferați compozitia în forma/formele pregătită și coaceți timp de 45 de minute (160grade, fără ventilație, mărind la 180 grade), până când testați cu o scobitoare si rămâne curată. Se lasă să se răcească 10 minute. Scoateți blatul din formă și lăsați să se răcească complet înainte de a adăuga glazura.

Curățați bolul.

 

Glazură de ciocolată albă :

Puneți ciocolata albă în vasul de amestecare și tocați 5 sec / antiorar/ viteza 8. Curațați părțile laterale ale bolului, cu spatula.

Se adaugă frișcă lichida și se încălzește 3 min / 65 grade / viteză 3,5. Transferați blatul-în acest caz, cel de tort cu gol în mijloc, pe o farfurie de servire. Turnați glazura peste tort. Puneți rozmarinul, merișoarele/afinele și zahărul într-un bol mic pentru a se înveli in zahăr. Ornați tortul cu rozmarin și merișoare cu zahăr și serviți imediat.

 

Pentru blatul de tort clasic, rotund, vă recomand urmatoarea

Crema pentru torturi și prăjituri:

150 nuci curățate : se dau la cuptor 12 min 180 grade și se lasă la răcit.

30 gr apă

110 gr zahăr : se fierb pănă ajunge la 110 grade.

Adăugăm nuca, lăsând să fiarbă, înca 20 sec, vit 1. Lăsăm la răcit, pe o hârtie de copt, dacă dorim să grăbim procesul.

Ulterior, se pune nuca în bol și se toacă până devine pastă (câteva secunde, viteză mică-măriți viteza în funcție de rezultatul dorit). Dați deoparte, într-un vas.

1 ou

90gr zahăr

25gr amidon alimentar de porumb sau faină

250 ml lapte.

Se fierbe la 100 grade, vit 4, până se îngroașă.

Oprim gătitul la 100 grade, adăugăm 65 gr unt și amestecăm 1 min, cu fluturele, vit 4. Putem prelungi pănă la 2 min, până are o consistență cremoasă.

Lăsăm să se răcească foarte bine și adăugăm 65 gr unt, 10 gr gelatină (lasata în puțină apă, timp de 2,3 minute) și mixăm, cu fluturele, până începe să semene cu frișca. Ulterior, adăugăm pasta obținută din nuci și mai amestecăm, încă 20 sec/ vit 4.

Pentru blatul de tort cu inel.

Așezați blatul 1 pe suportul de servit, ajutându-vă de inelul tăvii pentru blat, apoi adăugați crema de nucă, puneți al doilea blat și apoi, adăugați restul de cremă. Lasați la frigider, minim 5h, sau peste noapte. Ornați după bunul plac.

Serviți cu placere!

Sursa @ThermomixsiOana

bundt tort.jpg
bottom of page