Risotto cu parmezan și bacon
Risotto este o rețetă traditională italiană și una din cele mai frecvente modalități de a găti orezul în Italia. Multe perparate pe bază de risotto au la bază unt, ceapă, vin și parmezan.
Secretul unui orez cremos și delicios este Thermomix. Datorită funcției de amestecare continuă, orezul nu se lipește.
Ingrediente:
50 gr parmezan, tăiat bucăți ( aprox.2-3 cm)
50 gr ceapă
80 gr bacon, tăiat bucăți mici
40 gr unt, nesărat sau sărat
20 gr ulei de măsline extravirgin
310 gr orez pentru risotto(ex. Carnaroli, Arborio), timp de fierbere 14-15 minute
60 gr vin alb sec
850 gr apă
1-2 lingurițe cu vârf concentrat pasta de legume(după gust)
½ linguriță sare, după gust
Preparare:
1. Puneţi parmezanul în bol şi radeţi 10 secunde/viteza 10. Transferaţi într-un castron şi daţi deoparte.
2. Puneţi ceapa în bolul de mixare şi tocaţi 5 secunde/viteza 5. Curăţaţi pereţii bolului cu spatula.
3. Adăugaţi 30 g unt, bacon şi uleiul de măsline şi sotați 5 minute/120°C/viteza 1.
4. Adăugați orezul pentru risotto şi sotaţi, fără paharul de măsurare, 3 minute/120°C/ sens antiorar/viteza 1.
5. Adăugaţi vinul alb sec şi fierbeţi, fără paharul de măsurare, 1 minute/100°C/ sens antiorar/viteza 1 .
6. Adăugaţi apa, concentratul pasta de legume şi sarea şi curăţaţi bine fundul bolului cu spatula, pentru a desprinde orezul. Fierbeţi 13-14 minute/100°C/ sens antiorar/viteza 1, punând coşul de înăbuşire pe capac, în locul paharului de măsurare, pentru a evita stropirea. Dacă considerați că orezul nu este sufficient fiert mai puteți mări timpul de gătire cu 2 minute.
7. Lăsaţi risotto să se odihnească în bol timp de 1 minut, apoi transferaţi-l într-un vas pentru servit. Folosind spatula, amestecaţi cu restul de 10 g de unt şi parmezanul ras şi serviţi imediat.
Sursă foto și rețetă @Thermomix cu Daniela