top of page
YT_Header_V2.jpg
Untitled design (2).jpg

Foietaj rapid

De câte ori ați cumpărat aluatul de foietaj doar pentru că vi se părea complicat de realizat? V-ați uitat pe etichetă la ingrediente?

Cu Thermomix în doar 20 secunde, aveți gata frământat aluatul!

 

Ingrediente:

200 g unt nesărat, tăiat cuburi (1-2 cm), congelat

200 g făină

90 g apă, foarte rece

½ linguriță sare

făină, pentru pudrat suprafața de lucru

 

Preparare:

1. Puneţi în bolul de mixare untul, făina, apa rece şi sarea şi amestecaţi 20 sec./viteza 6. Scoateţi aluatul din bol. Aluatul va avea aspect fărâmicios. Aplatizați-l și daţi-i o formă pătrată. Înfăşuraţi aluatul în folie alimentară şi puneţi-l la rece, în frigider, timp de 20 minute.

2. Scoateţi aluatul din folie şi puneţi-l pe suprafaţa de lucru pudrată uşor cu făină. Întindeţi aluatul cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară de 3 ori mai lungă decât lăţimea ei (cca. 60 x 20 cm). Pliaţi aluatul în 3 şi apoi rotiţi-l cu 90°, astfel încât partea pliată să fie la stânga. Repetaţi operaţia încă de două ori, apoi puneţi aluatul în frigider 20 minute sau în congelator 5 minute înainte de a-l folosi.

3. Preîncălziţi cuptorul la 200°C. Tapetaţi o tavă cu hârtie de copt şi puneţi-o deoparte.

4. Întindeţi aluatul într-o foaie dreptunghiulară (5 mm grosime) şi tăiaţi în formele dorite chiar înainte de a coace. Coaceţi 20 minute (200°C) un preparat mai mare, 12-15 minute (200°C) patiserie de mici dimensiuni sau după instrucțiunile din alte reţete. Lăsaţi să se răcească pe un grătar înainte de a servi sau de a pune produsele într-un recipient etanş.

 

Indicaţii si recomandări:

- Acest foietaj este o bază pentru prăjituri, patiserie, prăjituri cu cremă şi tarte cu fructe.

- Succesul acestei reţete constă în răcirea corespunzătoare a aluatului astfel încât straturile de unt să nu se topească. O suprafaţă de lucru rece (marmură sau piatră) şi o încăpere răcoroasă sunt încă un avantaj. Dacă, în timp ce lucraţi aluatul, simţiţi că aluatul s-a încălzit, puneţi-l în frigider timp de 5 minute înainte de a-l întinde din nou. Pentru a împiedica lipirea aluatului de suprafaţa de lucru, presăraţi făină ori de câte ori e nevoie sau întindeţi-l între două foi de hârtie de copt.

- Foietajul se poate congela. Dezgheţaţi-l în frigider înainte de a-l folosi. Dacă îl întindeţi parţial înainte de a-l congela, se va putea decongela mai uşor.

- După ce a fost copt, foitajul se păstrează până la 15 zile într-un recipient închis ermetic, în loc uscat şi răcoros.

- Înlocuiţi apa cu vin foarte rece.

 

Sursa: cookidoo.ch

Untitled design (2).jpg
bottom of page