Foietaj rapid
De câte ori ați cumpărat aluatul de foietaj doar pentru că vi se părea complicat de realizat? V-ați uitat pe etichetă la ingrediente?
Cu Thermomix în doar 20 secunde, aveți gata frământat aluatul!
Ingrediente:
200 g unt nesărat, tăiat cuburi (1-2 cm), congelat
200 g făină
90 g apă, foarte rece
½ linguriță sare
făină, pentru pudrat suprafața de lucru
Preparare:
1. Puneţi în bolul de mixare untul, făina, apa rece şi sarea şi amestecaţi 20 sec./viteza 6. Scoateţi aluatul din bol. Aluatul va avea aspect fărâmicios. Aplatizați-l și daţi-i o formă pătrată. Înfăşuraţi aluatul în folie alimentară şi puneţi-l la rece, în frigider, timp de 20 minute.
2. Scoateţi aluatul din folie şi puneţi-l pe suprafaţa de lucru pudrată uşor cu făină. Întindeţi aluatul cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară de 3 ori mai lungă decât lăţimea ei (cca. 60 x 20 cm). Pliaţi aluatul în 3 şi apoi rotiţi-l cu 90°, astfel încât partea pliată să fie la stânga. Repetaţi operaţia încă de două ori, apoi puneţi aluatul în frigider 20 minute sau în congelator 5 minute înainte de a-l folosi.
3. Preîncălziţi cuptorul la 200°C. Tapetaţi o tavă cu hârtie de copt şi puneţi-o deoparte.
4. Întindeţi aluatul într-o foaie dreptunghiulară (5 mm grosime) şi tăiaţi în formele dorite chiar înainte de a coace. Coaceţi 20 minute (200°C) un preparat mai mare, 12-15 minute (200°C) patiserie de mici dimensiuni sau după instrucțiunile din alte reţete. Lăsaţi să se răcească pe un grătar înainte de a servi sau de a pune produsele într-un recipient etanş.
Indicaţii si recomandări:
- Acest foietaj este o bază pentru prăjituri, patiserie, prăjituri cu cremă şi tarte cu fructe.
- Succesul acestei reţete constă în răcirea corespunzătoare a aluatului astfel încât straturile de unt să nu se topească. O suprafaţă de lucru rece (marmură sau piatră) şi o încăpere răcoroasă sunt încă un avantaj. Dacă, în timp ce lucraţi aluatul, simţiţi că aluatul s-a încălzit, puneţi-l în frigider timp de 5 minute înainte de a-l întinde din nou. Pentru a împiedica lipirea aluatului de suprafaţa de lucru, presăraţi făină ori de câte ori e nevoie sau întindeţi-l între două foi de hârtie de copt.
- Foietajul se poate congela. Dezgheţaţi-l în frigider înainte de a-l folosi. Dacă îl întindeţi parţial înainte de a-l congela, se va putea decongela mai uşor.
- După ce a fost copt, foitajul se păstrează până la 15 zile într-un recipient închis ermetic, în loc uscat şi răcoros.
- Înlocuiţi apa cu vin foarte rece.
Sursa: cookidoo.ch