YT_Header_V2.jpg
pate taranesc.jpg

 

Pate țărănesc

De ce să te limitezi la ceva clasic când Thermomix îti oferă inspirație și imaginație făra limite în bucătărie?În această rețetă, am adăugat, pentru a vă încânta papilele gustative cu savoare și gust desăvârșit, fistic și alune păjite.

Ingrediente:

250 gr garf de porc, fără os, tăiat cuburi (cca. 2 cm) sau carne de porc

2 lingurițe sare

1 linguriță piper măcinat

cuișoare, nucșoară și ghimbir

60 gr ceapă, jumătăți

4 fire pătrunjel

5 caței usturoi proaspăt, tocat

100 gr spată de vițel, tăiată cuburi (cca. 2 cm) sau 200gr ficațel de pui

2 ouă

2 linguri coniac

80 gr fistic fără coajă, crud, nesărat

slănină sau alune coapte sau prăjite (eu am flosit 40 gr fistic și 40 gr alune coapte, cu piper negru)

1 foaie de dafin, uscată

1 fir cimbru proaspăt

20 gr făină, pentru etanșarea vasului (eu am umezit o foaie de copt și am așezat-o deasupra)

apă într-o tavă, sub grătarul unde poziționăm tava cu preparatul, pentru a se găti la bain-marie

 

Preparare:

1.Preîncălziți cuptorul la 180°C.

Puneți în bolul de mixare carnea de porc, sarea, piperul și tocați 5 sec./viteza 9. Transferați într-un castron și dați deoparte.

2.Puneți în bol ceapa și pătrunjelul, tocați 5 sec./viteza 6. Curățați pereții bolului cu spatula.

3.Adăugați spata de vițel, sau ficățeii de pui și tocați 10 secunde/ viteza 6.

4.Adăugați ouăle și cuisoarele, nucșoara, amestecați 10 secunde/ viteza 4. Potriviți gustul: compoziția nu trebuie condimentată excesiv.

5.Adăugați în compoziție, fisticul sau alunele sau ambele.

Căptușiți o terină cu fâșiile de slănină(opțional) lăsându-le să treacă mult peste margini. Umpleți terina cu compoziția preparată, puneți deasupra foaia de dafin și firul de cimbru, apoi acoperiți cu fâșiile de slănină. Acoperiți terina cu capacul și etanșați cu un aluat din făină amestecată cu puțină apă.

Eu am pus compoziția în hârtie de copt.

Dați la cuptor, în bain-marie, timp de 1 h 30 minute la 180°C. Grăsimea cu care ați înfășurat pateul trebuie să se topească și să fiarbă ușor.

După scoaterea din cuptor, lăsați pateul să se răcească, apoi puneți-l la rece timp de 24 – 36 de ore înainte de a-l consuma.

Poftă bună!

 

Sursa cookidoo.ch cu touch @ThermomixsiOana

Pics credit @ThermomixsiOana

pate taranesc.jpg