top of page
Caută

Obezitatea, pericolul din alimentele prost gătite


Obezitatea reprezintă unul dintre principalii factori de îmbolnăvire din ultima perioadă. Diabet zaharat, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, afecțiuni biliare, ba chiar și anumite forme de cancer – toate acestea se datorează consumului de alimente prost gătite și la ore nepotrivite.

Un stil de viață sănătos presupune acordarea unei atenții majore alimentației. Ceea ce mâncăm în fiecare zi poate genera efecte asupra stării noastre de sănătate. Și chiar dacă consumăm alimente sănătoase, acestea prost preparate – ca de exemplu, prin prăjire ne pot cauza sănătății, conducându-ne astfel spre obezitate, o afecțiune care generează o serie întreagă de tulburări, ba chiar și probleme de ordin social sau psihologic.

Obezitatea este o creștere a țesutului adipos al organismului, aceasta fiind cunoscută drept exces ponderal. Depunerea stratului de grăsime prin anumite locuri prezintă o contribuție mare asupra riscului de a ne îmbolnăvi.


Cauzele obezității

Obezitatea poate fi observată și drept una dintre consecințele factorilor de mediu cu anumite influențe genetice individuale. De cele mai multe ori, sindromul Prader – Willi, sindromul Laurence – Moon – Bardet Biedl sau sindromul Cohen sunt determinate de factorii genetici.

Lăsând deoparte astfel de cauze în care obezitatea ne schimbă definitiv întreaga viață, am putea spune că aceasta este determinată în mod obișnuit de un aport caloric mare și de consumul unor alimente prost preparate. Dietele ce sunt bogate în zahăr, grăsimi sau carbohidrați, dar și un stil de viață sedentar conduc către obezitate.

O altă cauză a obezității este tulburarea de tip bulimic acut și sindromul alimentar nocturn.


Simptomele obezității

Obezitatea conduce în mod automat spre riscul de apariție a unor boli destul de grave, precum diabet zaharat, afecțiuni cardio vasculare, biliare, sindrom de apnee în somn, gută și artroză, articulațiile fiind destul de mult afectate.

În plus, obezitatea produce un disconfort major atunci când vine vorba despre factori sociali sau psihologici, pacientul având probleme de integrare socială și nu numai.


Diagnosticul pentru obezitate

Obezitatea este diagnosticată de către medicul nutriționist prin măsurarea indicelui de masă corporală, care are în vedere greutatea în kilograme și înălțimea în metri la pătrat.

Obezitatea este dată de un indice de masă corporală de peste 30 kg/m2, iar intervalul 25-29,9 kg/m2 înseamnă supraponderabilitate – un alt elemente care ar trebui să ne îngrijoreze întrucât pragul de trecere spre obezitate din acest stadiu este foarte mic.

O circumferință a taliei la femei mai mare de 87 cm și la bărbați de 101 reprezintă un alt factor de îngrijorare.


Obezitatea – tratament

În funcție de evaluarea stilului de viață, a stilului alimentar și a factorilor genetici, medicul nutriționist ne poate ajuta să scăpăm de kilogramele nedorite. De asemenea, în timpul tratamentului se va încerca să se renunțe la probleme precum depresia sau alte tulburări alimentare, precum anorexie, bulimie, etc.

Tratamentul pentru obezitatea presupune modificarea stilului de viață al pacientului, pornind de la dietă, activitate fizică și modificarea unor comportamente. Un program de slăbire presupune multă atenție asupra acestor factori, dar și urmărirea unor obiective clare ce vor fi atinse de pacient.

De obicei, tratamentul medicamentos sau cel chirurgical nu se recomandă decât în cazuri grave.

Alimentația este primul lucru verificat de către medic. Dacă acesta constată că aportul caloric este foarte mare sau dacă alimentele preparate sunt prost pregătite, făcându-se exces de prăjeli sau grăsimi, atunci medicul va recomanda tot ceea ce este sănătos. Pe de o parte, va face un calcul de calorii necesar pentru a scăpa de kilogramele nedorite și va recomanda un regim de alimentație strict. În plus, îi va recomanda pacientului acele rețete corect preparate, precum ar fi la cuptor, la abur sau la grătar și niciodată nu va recomanda prăjelile. Va solicita excluderea din alimentație a meselor de tip fast food, a alimentelor bogate în zahăr, a cartofilor prăjiți, a grăsimilor nesănătoase. Va înlocui mesele de dulciuri cu cele de fructe și va recomanda consumarea salatelor la fiecare masă principală.

Modul de preparare al alimentelor contribuie la creșterea numărului caloric. De aceea, pentru a nu ajunge la obezitate este bine să învățăm să preparăm corect alimentele. Cu ajutorul Thermomix vom identifica cele mai bune soluții de preparare a alimentelor atât pentru tratarea obezității, cât și în general, pentru menținerea unui organism sănătos. Grație funcțiilor sale de gătire, acesta beneficiază de numeroase moduri de preparare a alimentelor în mod sănătos. Gătirea la abur poate fi o bună soluție, păstrându-se gustul bun al alimentelor și beneficiind de o preparare sănătoasă.

Cu ajutorul Thermomix, prin accesarea aplicației cookidoo.international poți identifica acele rețete de mâncare sănătoase pentru tine. Această platformă beneficiază de câteva zeci de mii de rețete culinare, toate perfect adaptate nevoilor tale. Le poți selecta și vei afla și care este aportul de calorii pentru fiecare porție de mâncare consumată, un indicator important în obezitate. În plus, vei cunoaște care este conținutul de carbohidrați, glucide, lipide al rețetei alese, astfel că va deveni totul mult mai ușor.

Nu în ultimul rând, pentru a scăpa de obezitate trebuie să încerci să faci mișcare.


Vrei să nu ajungi la obezitate sau să scapi de ea? Atunci alege Thermomix, un aparat de gătit perfect adaptat nevoilor tale, care gătește sănătos și bine.

40 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentarer


bottom of page